Wat leerkrachten van HSP kinderen kunnen leren!

Wie kent ze niet, de lastige kinderen in de klas. Constant om aandacht vragen en stil zitten is er ook niet meer bij. Wat lastig om mee om te gaan want het kind moet toch voldoen aan alle criteria die de school heeft opgesteld en het liefst ook nog met hoge cijfers.

Waarom laat die leerling nu dat gedrag telkens zien en waarom kunnen wij dat gedrag niet veranderen zodat de leerling tenminste op een goede manier met de rest mee kan doen.

Ik kan me voorstellen dat dit een vraag is die bij veel leerkrachten, IB-ers, orthopedagogen en directeuren speelt.

Maar is het niet eens tijd om anders naar “het probleem” te kijken, om vanuit een andere invalshoek tegen de situatie aan te kijken. Ik denk het wel en dat ga ik hieronder uitleggen.

 

Op veel scholen wordt er gekeken naar negatief gedrag en daarop wordt gelijk een reactie ( lees straf ) opgezet. Zo kun je het allemaal in de hand houden en als het niet goed loopt dan volgt er een schorsing. Dit is de eerste manier van kijken naar “het probleem”. Je kijkt naar wat je ziet en dat is voor jezelf als leerkracht de waarheid en het klopt niet volgens de regels dus dan zit er een sanctie op.

 

De tweede manier van kijken naar “het probleem” is al wat dieper. Daar komen emotie ’s en gevoel bij kijken en dat betekent dat je ook als leerkracht wat van jezelf moet laten zien, OEF. De leerlingen zijn niet voor niets hoog gevoelig dus het is logisch dat dit hun kracht is en dat ze ook op een veel betere manier hierover kunnen communiceren. Kun je als leerkracht vanuit die kant kijken naar de leerlingen dan is er veel meer een opening richting de leerling en het zou ook zo maar kunnen zijn dat je jezelf ook beter leert kennen.

 

De derde manier van kijken is naar het grotere geheel.

Waarom zijn er nu in vredesnaam zoveel hoog gevoelige kinderen en waarom zitten die allemaal bij ons op school?

Waarom zijn de kinderen niet hetzelfde gebleven als 20 jaar terug?

Deze kinderen voelen onbewust aan dat er iets niet klopt binnen het systeem van het onderwijs. Ze gaan niet zo maar akkoord met alles wat hun vertelt wordt en zetten vraagtekens bij alle regels, alle vakken en vraagtekens bij de rol van de leerkracht. Deze kinderen laten de leerkrachten binnen het onderwijs kijken naar zichzelf en brengen inzichten bij leerkrachten naar voren. Het is alleen aan de leerkracht of die er open voor staat en ook wil veranderen.

Blijf je als leerkracht netjes je werk doen en vindt je het oké als er aan het eind van de maand iets op je bankrekening bijkomt of ga je jezelf afvragen wat ben ik nu aan het doen. Waarom moet ik zoveel vergaderen, waarom zoveel formulieren invullen, waarom mag ik de leerling niet op mijn eigen manier begeleiden omdat ik weet dat het beter is.

Hoog gevoeliger kinderen leiden je naar deze vragen en andere vragen toe. De vraag aan jou is wil jij daar wat van leren?

 

De vierde manier is wel een hele andere kijk. Wat als je nu eens dankbaar mag zijn voor die lastige leerling bij jou in de klas, wat als deze leerling je door zijn gedrag nu eens spiegelt wat er binnen in jezelf speelt. Als je bijvoorbeeld boos bent op een leerling, ben je eigenlijk dan niet boos op jezelf? En komt je erachter waarom je boos wordt in deze situatie en weet waarom de leerling je dit spiegelt, dan kun je die boosheid achter je laten en ziet je leven er weer een beetje vreugdevoller uit.

René Kleinherenbrink

www.be-aware-now.com

No Comments

Post a Comment

X