Blog: leren vanaf een computer??????

Leren vanaf de computer??????

Maandagmorgen, een flink aantal jaren geleden toen ik zelf nog op de basisschool zat. Biologie les van onze leerkracht en we mochten ons boek weer pakken. Ik kan me nog herinneren dat de les over de kievit ging. We mochten in deze les een tekst van 6 regels lezen over de kievit, de leerkracht vertelde er nog 5 minuutjes over en we mochten een tekening van de kievit in kleuren. Genoeg over de kievit door naar het volgende onderwerp.

Later ging ik met mijn vader kievitseieren zoeken ( wat toen al verboden was en daarom des te spannender ). Ik leerde van hem om direct in het begin al aandachtig te kijken waar er beweging op het land was en me niet in de luren te laten leggen als een kievit luidkeels schreeuwend op vloog want daar waren de eieren in ieder geval niet.

Tegelijkertijd leerde ik natuurlijk veel meer in het contact met de natuur. Ik zag welke capriolen de kievit uithaalde tijdens het vliegen, dat het de mannetjes waren die dat deden, ik leerde tegelijkertijd andere vogels kennen in al hun pracht en kleur. Ik werd bruin van de zon en mijn handen werden vies van het wroeten in de aarde.

Ik leerde met één uitstapje meer dan 3 lessen in een biologieboek.

Tegenwoordig leren de kinderen de wereld vooral kennen vanachter de computer. Wat een verschraling van het onderwijs. De kinderen leren vooral visueel en cognitief hoe de wereld in elkaar zit maar daarnaast zijn er nog vele andere aspecten die bijna niet aan bod komen.

Een computer kan geen geuren afgeven, kan geen gesprek met je voeren, een computer voelt koud aan, een computer begrijpt niet hoe jij in elkaar zit, een computer lacht niet, een computer weet niet wanneer jij verdrietig bent.

Dan heb ik het nog niet eens over de invloed die de computer heeft op de gezondheid van kinderen. De straling die het afgeeft, de ogen die gehypnotiseerd naar het scherm kijken, de klas waar de computer staat en waar ook nog 20 andere computers staan, geen frisse lucht in de klas.

Kinderen worden als het ware verdoofd door zolang achter de computer te zitten.

Leerkrachten, wordt je bewust van de invloed van de computer!

2 Comments
 • Pc trends

  11/01/2017 at 16:29 Beantwoorden

  Mooi artikel! En op veel vlakken ben ik het ook met je eens.

  Gr.
  Steven

  • René Kleinherenbrink

   12/01/2017 at 13:03 Beantwoorden

   Dankjewel voor de complimenten Steven.
   Ik ben bezig onderwijs op te zetten die het kind weer terug brengt naar de natuur.

   http://www.ibbo.eu.
   Misschien vindt je het interessant.

   Vriendelijke groet, René

Post a Comment

X